Menestystä Vuodelle 2019!

Vanha vuosi rupeaa olemaan takanapäin ja uusi kolkuttelee ovella. EK:n neljännesvuosittain ilmestyvä Suhdannebarometri kertoi 10/2018 seuraavaa:

Yleisesti hyvä suhdannetilanne kuitenkin jatkuu – rekrytointi vaikeutunut entisestään.

EK:n lokakuun Suhdannebarometrissa suomalaisyritykset arvioivat vahvan suhdannevaiheen jatkuneen loppukesällä ja alkusyksyllä. Tämänhetkistä suhdannetilannetta kuvataan erityisesti teollisuudessa selvästi normaalia suotuisammaksi. Myös rakentamisessa ja palveluissa tilanne jatkui hyvänä. Tuotannon ja myynnin kasvu on ollut melko ripeää ja henkilöstöä on lisätty. Rekrytointiongelmat ovat vaikeutuneet entisestään.

Odotukset lähitulevaisuuden kehityksestä ovat vaimentuneet erityisesti rakentamisessa. Teollisuudessa ja palvelualoilla suhdanteet pysyisivät kuitenkin nykyisellään, kun taas rakentamisessa tilanteen odotetaan heikkenevän melko yleisesti. Yleisiä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku laski teollisuudessa lukemaan -4 (heinäkuussa +13). Rakentamisessa suhdannenäkymät laskivat saldolukuun -33 (heinäkuussa -10). Palvelualojen suhdanneodotusten uusin saldoluku oli +3 (heinäkuussa +5).

Tuotanto- ja myyntinäkymät edelleen hyvät

Teollisuus- ja palveluyritysten tuotannon ja myynnin määrät ovat kasvaneet ripeästi, ja teollisuuden tilauskehitys on ollut suotuisaa. Rakentamisessa kasvu jäi hitaaksi. Lähikuukausina tuotannon odotetaan yhä kasvavan teollisuudessa ja palveluissa, kun taas rakentamisessa se jäisi nykytasolle.

Tilauskanta pysyi teollisuudessa selvästi tavanomaista parempana. Rakentamisessa se laski hieman, mutta oli lähellä keskimääräistä. Teollisuuden tuotantokapasiteetti on varsin hyvin hyödynnettynä, sillä lokakuussa 88 % yrityksistä arvioi kapasiteetin olevan kokonaan käytössä (heinäkuussa 81 %).

Henkilöstön määrä lisääntyi kolmannella neljänneksellä kaikilla toimialoilla. Loppuvuodelle odotetaan hieman pienempää työvoiman määrän kasvua.

Rekrytointiongelmat ovat vaikeutuneet lisää. Koko elinkeinoelämän vastaajista 31 prosentilla ammattityövoiman saatavuus oli lokakuussa kasvun este (heinäkuussa 28 %), ja yli puolet rakennusyrityksistä ilmoitti työvoimapulaa. Samaan aikaan noin viidesosa kaikista yrityksistä kuvasi kysyntää heikoksi. Kannattavuuden odotetaan kohentuvan lähikuukausina hieman teollisuudessa ja palveluissa, rakentamisessa se pysyisi ennallaan.”

Toivottavasti taloutemme kasvu ei pysähdy Trumpin toimiin, Brexit:n tai mihinkään muuhunkaan odottamattomaan tapahtumaan, vaan jatkuisi suotuisana kaikilla toimialoilla. Siitä me kaikki hyödymme.

Headhunterin vuoteen on mahtunut ennätysmäärä onnistuneita rekrytointiprosesseja ja toivottavasti saan tehdä tulevana vuonna vähintään yhtä paljon. Kiitos siitä kuuluu asiakkailleni ja myös kaikille rekrytointiprosesseihin osallistuneille valloittaville persoonille! Kaikki, jotka ovat olleet mukana, ovat voittajia, vaikka eivät sillä kertaa olisi työtarjousta saaneetkaan. Olemme tutustuneet toisiimme, joten seuraavalla kerralla saattaa löytyä juuri se oikea tehtävä – sopivampi! Uudessa tehtävässä aloittaneille toivon uuden työn antavan iloa ja energiaa vuosiksi eteenpäin.

On aika kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita mukavasta ja antoisasta vuodesta 2018 ja toivottaa Oikein Hyvää Vuotta 2019!

Kirjoittaja on

Jari Luoma, Headhunter Vaasasta

Photo by Grazy Nana on Unsplash